Управление на имоти

Как да управляваме имот под наем

Използването на имоти за краткосрочен наем (за България това става основно през добилата популярност през последните години AIRBNB) може би е изправено пред сериозни предизвикателства през следващите месеци, свързани с намалелите пътувания в световен мащаб заради коронавируса. В тази връзка сега е най-подходящият момент всеки наемодател на подобен имот да помисли за оптимизиране на ресурсите, които този актив разходва.

Това включва и намиране на най-ниската цена за управление на имотите, без от това да пострада качеството на предлаганата услуга, защото както всички знаем, в AIRBNB вървят основно имотите с най-високите оценки.

Въпреки че на пръв поглед най-изгодно за собственика е сам да обслужва имота си, реално много често ситуацията е друга. Обикновено наемодателите са хора с друга основна дейност, което не им позволява да постигнат най-добрата възвращаемост от своята собственост – което е работата на професионалния управител на имоти.

Мениджърите на AIRBNB имоти ще се справят по-добре с почти всички задачи, свързани с управлението на апартамента, като това ще му коства по-малко време, усилия и нерви. Нека разгледаме основните неща

Ценообразуване

Ценообразуването е трудна наука. Включени са толкова много променливи – от местоположение, сезонно търсене, конкуренция, текущи събития … така че се нуждаете от някой, който разбира широкия набор от лостове, които могат да използват, за да си гарантирате, че получавате възможно най-добрата тарифа, като същевременно увеличавате максимално заетостта си. Това е предизвикателство за всеки, но искате някой, който има доказан опит да го прави успешно.

Общуване с клиентите

Това е наистина задължителен елемент. Ако искате да наемете управител на имот, те трябва да могат да общуват изключително добре – устно, както и писмено. Това означава активно да слуша всички проблеми, които вие или вашите гости може да срещнете, и след това да предлага подходящи решения, базирани на по-голям опит в областта.

В допълнение някой трябва да е на разположение след работно време. Това означава да се свързва с хората, както с мобилен телефон, така и с алтернативни средства (като скайп и имейл). Реалността е – управлението на Airbnb, подобно на хотел, е денонощно, така че управителя трябва да е под ръка, за да съдейства както на вашите гости, така и да ви помогне като собственик на имота.

Почистване

Вашият Airbnb апартамент  се конкурира с хотели и други имоти за кратък престой. Всички услуги, предоставяни за поддържане на вашия имот, трябва да бъдат минимум хотелски стандарт. Например последното нещо, което искате да видите като гост, е душ с купчина коса и мухъл в долната част. Или прекрасната миризма на нечие чуждо тяло върху възглавниците.

Управителят на имоти може да предложи тези услуги на по-ниски цени, отколкото вие от позицията на собственик на 1 или 2 имоти бихте могли да постигнете. Освен това той контролира изпълнението на тази задача по начин, който за вас би струвал много време и нерви.

Наемането на експерт за вашия Airbnb имот е важна стъпка от стратегията за увеличаване на  възвръщаемостта на инвестициите за вашата собственост. В повечето случаи увеличения приход и заетост компенсира в пъти таксата на управителя на имоти, а спестеното време и нерви допълнително накланят везните в тази посока.


Публикувана

в

,

Етикети: