стрес

Как да се справяме със стреса всеки ден?

Всички изпитваме стрес в живота си. И тъй като по-голямата част от здравословните проблеми са причинени или повлияни от стреса, важно е да разберем как стресът влияе на тялото ни и да научим ефективни техники за управление на стреса, така че той да не работи срещу нас.

Какво е стрес?

Стресът е реакцията на тялото към промените в живота ви. Тъй като животът включва постоянна промяна (варираща от смяна на дом или работа, големи промени, като брак, развод или смърт на любим човек), стресът не може да бъде избегнат. Ето защо целта ви не трябва да е да премахнете стреса, а да го управлявате ефективно.

Стресът може да идва от много източници, които са известни като „стресов фактор“. Нашият опит диктува какво се счита за „стресиращо“ от нашите уникални възприятия за това, което срещаме в живота (въз основа на нашата собствена комбинация от личностни черти, налични ресурси, мисловни модели и т.н.). Една ситуация може да бъде възприета като „стресираща“ от един човек и просто предизвикателна от друг човек, и дори приятна за трети.

Някои ситуации са склонни да причинят повече стрес и могат да увеличат риска от „изгаряне“. Например, когато сме в ситуации, в които има високи изисквания към нас; в случаите, когато имаме малък контрол и малко възможности; страхуваме се, че може да бъдем осъдени строго от другите. Ако последствията от провал са внезапни или непредвидими, сме склонни да стресираме. Поради това много хора са стресирани от работата си, връзките си, финансови проблеми, здравословни проблеми и др.

Точно както стресът се възприема по различен начин от всеки от нас, той ни влияе по уникален начин. Един човек може да изпита главоболие, друг може да има стомашна реакция, а трети човек може да изпита някой от редица други симптоми. Въпреки че всички реагираме на стреса по свой собствен начин, има дълъг списък от често срещани последици от стреса, вариращи от леки до животозастрашаващи.

Стресът може да повлияе на имунитета, което може да окаже практическо въздействие върху всички области на здравето. Стресът може да повлияе на настроението ви по много начини. Симптомите, които могат да се влошат от стрес, трябва да се вземат сериозно. Създаването на план за управление на стреса може да ви спести много стрес.

Някои техники за облекчаване на стреса могат да влязат в сила само за няколко минути и да работят за успокояване на стресовата реакция на тялото. Тези техники осигуряват „бързо решение“, което ви помага да се чувствате по-спокойни в този момент: Дихателните упражнения, например, могат да сведат до минимум стресовите фактори, с които се сблъсквате. Елиминирайте стресовите фактори, когато можете!

Упражненията или спортът са фантастично средство за облекчаване на стреса и укрепване на здравето. Упражненията може да работят като средство за разсейване, фрустрацията и ще ви изведе от стресови среди и ще ви постави в контролирана среда, която е по-благоприятна за облекчаване на стреса. Самото излизане от стресиращо пространство може да направи чудеса за вашето настроение!

Физическото натоварване също отделя ендорфини, химикали, които ни карат да се чувстваме добре, намаляват болката и тревожността. Те участват в регулирането на стреса и настроението. Освобождават се и при движенията на ритмичното тяло.

Понякога голяма част от нашия стрес идва от ситуация в живота ни, която причинява хроничен стрес. Това може да бъде – трудна работа, нещастна връзка, натоварен график или друга ситуация, която непрекъснато причинява стрес. Ако сте постоянно в една и съща ситуация, е необходима стратегия за подход към ситуацията по различен начин, за да спрете нивото на стрес в живота си. Ако живеете живота си на ръба да бъдете претоварени, вероятно е време да се откажете от някои дейности в графика си, за да освободите място за моменти на спокойствие, спонтанност, релаксация и облекчаване на стреса.

Вреден ли е стресът само за здравето? Всъщност не. Има няколко вида стрес, вариращи от стрес (който е положителна и интересна форма на стрес) до хроничен стрес (който е свързан с много сериозни здравословни проблеми и е най-често съобщаваният тип негативен стрес в новините). Докато искаме да управляваме или елиминираме негативните видове стрес, ние също искаме да запазим положителните форми на стрес в живота си, за да ни помогне да останем живи.

Прекомерните нива на стрес могат да доведат до чувство на изтощение. Ето защо е важно да се научим да отпускаме тялото и ума си редовно и да се отказваме от ненужния стрес, когато е възможно.

Когато нивата на стрес се повишат твърде много, има някои симптоми, които много хора изпитват. Например главоболие, раздразнителност и „замъглено мислене“. Понякога не осъзнавате колко сте стресирани, докато не сте претоварени. Важно е да се научим да наблюдаваме фините сигнали на нашето тяло и собственото си поведение като външен наблюдател. Всъщност, като практикуваме редовна техника за управление на стреса, можем да премахнем стреса, който изпитваме сега, и да бъдем по-устойчиви на стрес в бъдеще.

Има много различни неща, които можете да опитате да премахнете стреса, като се започне от разходка сутрин до повече време за приятели вечер. Идеята е да намерите нещо, което отговаря на вашия начин на живот и личност.


Публикувана

в

Етикети: