как се проверява маслото

Как да проверим маслата в автомобила?

Периодичната проверка на нивото на маслото в двигателя е една от малкото задачи, оставени на шофьора на модерен автомобил; има много дезинформация за това, но няколко трика са достатъчни, за да се изясни.

Как да проверите маслото на автомобила?

За много шофьори отварянето на капака на колата им е практически табу. Малко са шофьорите, които самостоятелно проверяват нивото на маслото в двигателя на автомобила си и осигуряват доливане или смяна на същото. При много нови автомобили е възможно да се знае нивото от дисплея на приборите от последно поколение, но често дори това удобство не се взема под внимание.

Моторното масло е много вискозно и основната му цел е да се придържа към повърхностите на движещите се части, за да елиминира сухото триене на метални материали, заменяйки го с флуидно триене между маслените молекули, протичащи между компонентите, образувайки защитен воал. Например, говорим за коляновия вал на неговите опори или буталата вътре в цилиндъра.

В допълнение към тази основна функция има и охлаждаща функция: маслото, пуснато в циркулация под налягане от помпа, извлича топлина от най-горещите части на двигателя, тези, които са най-изложени на прегряване поради нормалната работа на двигателя. Някои автомобили също имат маслен радиатор, използван за охлаждане на смазката, за да се подобри мощността на отвеждане на топлината.

Въпреки че производителите на автомобили изискват обслужване със смяна на маслото на всеки хиляда километра, потребителят трябва да проверява нивото периодично, поне веднъж месечно. При някои от последните поколения автомобили няма управляваща щанга в двигателя, тъй като скоростните кутии се показват на дисплея на приборите, който също отчита състоянието на маслото, както и нивото.

През последните години предписаните от производителите срокове за смяна на масло може да се окажат оптимистични, поради общата тенденция за намаляване на разходите за поддръжка. Историята на случаите показва, че чрез предвиждане на смяната на маслото с оглед на предвидените дълги интервали, животът на двигателя може да бъде удължен и често се избягват сериозни и скъпи повреди. При дизеловите двигатели маслото почернява след няколко хиляди километра поради въглеродните продукти на изгаряне, които остават разтворени в смазката: помислете след 30 000 километра или повече, в случаите, когато този важен аспект е пренебрегнат.

Как сами да проверите нивото на маслото в двигателя?

Операцията трябва да се извърши с отворен капак, затова препоръчваме да проверите дали двигателят е студен: с топлината може да рискувате да се изгорите. След като отворите капака с помощта на специалния лост в купето, повдигнете го и го заключете със специалния прът.

Позицията на пръчката за нивото на маслото варира в зависимост от автомобила и модела на двигателя, но винаги е на ясно видимо и преди всичко достъпно място. Извадете го: ще забележите, че е мръсно навсякъде, защото работещият двигател пръска масло. След това го почистете много добре с кърпа, като отстраните всякакви остатъци. След това можете да го поставите обратно в корпуса му, като го плъзнете бавно, докато се върне в нормалното си, блокиращо положение. След няколко секунди го извадете отново: на края на пръта има две линии, max и min. Добавяйте масло само ако нивото е близо до минимума, в противен случай не е необходимо.

Не забравяйте да обърнете внимание и на качеството на маслото, а не само на количеството му: то трябва да е бистро и чисто. Ако изглежда мътен или има остатъци вътре, трябва да се смени. Маслата не са еднакви, има различни характеристики на вискозитет в зависимост от референтния двигател; спецификациите са записани в Ръководството за употреба и поддръжка, за да ви позволят да закупите подходящия маслен пакет сред наличните на пазара.


Публикувана

в

Етикети: