обновяване на кухненски мебели

Как да обновите кухненските мебели?

Кухненските мебели са загубили предишния си вид, но не искате да харчите пари за нови? 

Подмяната на елементите не е задължителна: опитайте да ги обновите сами! Ще ви покажем няколко доказани метода – покритие с боя, лак, самозалепващо се фолио и декупаж.

Какви материали да изберем за всеки от тях и как да процедираме? 

Разберете от статията!

Избор на цветова схема

Преди да пребоядисате кухненския си комплект, ето няколко полезни съвета.

 • Използвайте трицветното правило. За да не изглежда кухнята ви прекалено цветна, ограничете палитрата си до три – максимум пет цвята. Те се разпределят по следния начин: основен (до 60% от пространството), допълнителен (до 30%), акцент (до 10%). Акцентирайте върху отделен кухненски модул или, обратно, боядисайте го, за да съответства на цвета на стените. Във втория случай кухненска престилка или полилей може да се превърне в ярки детайли.
 • Помислете за площта на стаята. Ако кухнята е малка, по-добре е да боядисате комплекта в светли неутрални цветове: бяло, сиво, бежово, кафе. Вие сте горд собственик на просторна кухня? След това опитайте да експериментирате с червено, жълто или оранжево: тези цветове събуждат апетита и ободряват. Внимавайте с дървото: ако малката ви кухня вече има големи дървени повърхности (например подът), цветовете трябва да са по-леки.
 • Помислете за количеството светлина. Ако кухнята е обърната към слънчевата страна, можете да изберете студени нюанси. В противен случай е по-добре да придадете на пространството повече топлина с цвета на кухненските мебели.

Избор на боя

Кухненските ви мебели изработени ли са от МДФ, ламинирано ПДЧ, пластмаса? Или сте уморени от монотонния вид на дървени фасади? Боядисването на кухненски комплект с боя е добро решение и в двата случая.

Преди да боядисате плот или фасада, обърнете внимание на материалите. По-добре да изберете акрилна боя или емайл:

Ако шкафовете са плътни, изберете акрилна боя.

 • Образува дишащо, но водоустойчиво покритие. Благодарение на това дървото не се разрушава от влагата и се адаптира към микроклимата на средата на живот.
 • Друго предимство на акрилната боя е еластичността. Дървото е нестабилен материал, може да набъбне и да изсъхне в зависимост от влажността на въздуха. Важно е покритието да компенсира деформацията и да не се напуква или набъбва.

Ако шкафовете са изработени от изкуствени материали, отдайте предпочитание на акрилни емайли. Те са по-устойчиви на бои и са по-устойчиви на износване. Емайлираното покритие не позволява на влагата или въздуха да преминават, което в този случай е по-скоро плюс.

Не препоръчваме да използвате популярни алкидни бои и емайли:

 • Те не са толкова издръжливи като акрилите. При неблагоприятни условия (които може да са в кухнята) такова покритие бързо се напуква и пожълтява.
 • Алкидните бои и емайли са токсични в течна форма и при изсушаване. Фасадите трябва да бъдат боядисани и изсушени на открито. Друг недостатък е постоянната неприятна миризма.
 • Този тип бои и емайли е пожароопасен. Съставът съдържа запалими разтворители, поради което работата трябва да се извършва далеч от открит пламък и с голямо внимание.

Избор на лак

Ако искате да запазите външния вид на вашата дървена кухня непокътнат, покрийте фасадите и плотовете със защитен лак. Разбира се, по-разумно е да лакирате мебелите веднага след покупката. Въпреки това, дори ако на тях вече са се появили видими дефекти, лакирането ще помогне да се освежи външният вид на кухнята и да се предпази от последващи повреди.

Препоръчваме да изберете акрилни лакове на водна основа. Те, подобно на акрилни бои и емайли, имат редица предимства, които ги отличават благоприятно от алкидните състави:

 • Когато изсъхнат, те образуват висококачествено и трайно покритие, което е устойчиво на влага и слънчева светлина.
 • Те са еластични, което означава, че с времето не се напукват, на повърхността не се образуват „бръчки“.
 • Не съдържат токсични компоненти.
 • Те не отстъпват по антисептични свойства на алкидните лакове.

Необходими инструменти и материали

 • боя, емайл или лак;
 • грунд;
 • разтворител;
 • валяк, четки или пистолет за пръскане;
 • палет за боядисване;
 • шкурка;
 • самозалепваща лента;
 • технически сешоар;
 • ръкавици.

Стъпка по стъпка алгоритъм за боядисване или лакиране

 1. Демонтирайте предните части, отстранете фитингите и стъклените вложки. Запечатайте елементите, които не трябва да се излагат на боя, с маскираща лента.
 2. Преди да боядисате кухненски комплект, трябва да почистите повърхността. Третирайте го с разтворител, отстранете филма, ако има такъв, с технически сешоар, шлайфайте с фина шкурка.
 3. Покрийте фасадите с 1-2 слоя грунд. Ако работите с дърво, изберете специален грунд, предназначен за този материал.
 4. Започнете да нанасяте боя или лак. Ще ви трябват поне 2-3 слоя. Преди да нанесете нов слой, не забравяйте да изчакате, докато предишният изсъхне (проверете времето, посочено в инструкциите). За да улесните работата си, можете да използвате пистолет за пръскане. С това устройство боята или лакът могат да се нанасят по-бързо и по-равномерно. Аерозолите са друг начин за постигане на по-добри резултати, но има и недостатъци. Първо, той не е екологичен, и второ, ще трябва да се задоволите с ограничена цветова палитра.
 5. Изчакайте, докато изсъхне напълно. Това обикновено отнема поне 2 часа за боя и поне 24 часа за лак. Не се изисква допълнително покриване на акрилна боя или емайл с лак.

Последният етап е декорация

Един от най-простите и същевременно ефективни начини за декорация на стари мебели е декупажът. Комплектът, покрит с акрилна боя, е напълно готов за декорация. Остава само да подготвите инструментите и материалите

Необходими инструменти и материали

 • PVA лепило;
 • ножици;
 • пяна гъба;
 • декоративни материали: това могат да бъдат хартиени салфетки, тапети, дантели, плат, изрезки от вестници и списания.

Инструкция стъпка по стъпка

 1. Повърхността трябва да бъде предварително шлифована, грундирана и по желание боядисана.
 2. Изрежете избраните декоративни материали и решете как най-добре да подредите елементите на повърхността на шкафовете.
 3. Нанесете лепило върху една от зоните, залепете декоративното парче, изгладете го, премахнете въздушните мехурчета. Работете последователно с всяка област.
 4. Ако имате нужда от друг слой боя, използвайте гъба. Нанесете боя с леки набивки.
 5. Покрийте слушалките с лак, когато лепилото изсъхне.

Декор със самозалепващо фолио

Можете също така да подновите стари мебели, като използвате самозалепващо се фолио. Тази опция е подходяща за тези, които предпочитат бюджетни решения или харесват промени: това покритие може да се променя поне всяка седмица. Изберете PVC фолиа (винил), те са оптимални по отношение на съотношението цена-качество:

 • Те са устойчиви на влага и топлина, така че ще издържат дълго време дори в кухнята.
 • Почистват се лесно: достатъчно е да ги избършете с влажна кърпа, на повърхността няма петна от мазнини и оцветяващи течности.
 • Лесно се залепва и отстранява.

Необходими инструменти и материали

 • декоративен филм;
 • макетен нож;
 • обезмаслител.

Инструкция стъпка по стъпка

 1. За удобство демонтирайте фасадите, отстранете дръжките и фитингите от тях.
 2. Почистете повърхностите с обезмаслител.
 3. Измерете страните на повърхността и изрежете лист филм на парчета с желания размер с поле от 3-5 cm.
 4. Залепете фолиото и изгладете добре повърхността. Ако са се образували мехурчета, можете да ги пробиете с тънка игла и да изгладите отново.
 5. Изрежете изпъкналите ъгли на филма по диагонал и залепете получените „крила“ по краищата на фасадата.

Обобщаване

Ако фасадата или плотът са се деформирали значително, е време да ги замените с нови: най-вероятно възстановяването ще струва повече от новите мебели. Не бързайте обаче да се сбогувате със старата кухня поради драскотини и други незначителни щети. Мебелите могат да бъдат боядисани, лакирани или самозалепващи фолио – това ще направи видимите дефекти по-малко забележими. Ако използвате боя, цветен емайл или филм, шпакловката ще ви помогне – вземете я след грундиране, за да маскирате дълбоки драскотини и големи стружки.

След като знаете как да актуализирате кухненския си комплект, не се колебайте да експериментирате с цвят и декор. Основното нещо е да изберете правилните материали и да следвате последователността на действията. С малко търпение можете да преобразите вашата кухня.


Публикувана

в

Етикети: