кухненска дъска за рязане

Как да изберем кухненска дъска за рязане

Кухненската дъска за рязане е едно от най-важните пособия на добрият готвач и е много важно тя да бъде качествена, направена от подходящ материал. А за добрият вкус на приготвената храна материалът, от който е направена дъската за рязане има значение!

Най-евтиният вариант е да ползвате пластмасова дъска за рязане, но това не ви го препоръчваме. Наистина лесно се почистват, има и различни варианти с чупещи се рамене, които улесняват изсипването на вече нарязаните продукти в съда за готвене, но пластмасата си е пластмаса – изкуствен материал, който замърсява дори и минимално храната ви.

За един истински готвач да режете продуктите върху пластмаса е престъпление, затова и не ви съветваме да си давате парите за такава дъска за рязане. Инвестирайте в дъски за рязане направени от естествен дървен материал, например:

Дъски за рязане от бук

Един от най-често ползваните материали за дъски за рязане е от бук. Но внимавайте каква дъска ще купувате, ако букът не е бил предварително добре изсъхнал рискувате самата дъска с времето да се закриви и счупи. Гледайте и дъската да е по-дебела и плътна и да не е направена от няколко наставени парчета дърво.

Дъски  за рязане от тиково дърво

Тикът е материал подходящ за направата на кухненски дъски, защото е материята му е плътна и позволява честото миене с вода. Хубаво е все пак дъската след ползване добре да се почиства, като може да я натърквате и със морска сол, така ще я запазите по-дълго време в добро състояние.

Дъски за рязане от маслиново дърво

Дъските за рязане от маслиново дърво са стабилни, здрави и най-важното – издържат на вода и често измиване. Отделно от това те са много изящни и красиви. В нашата родина трудно ще намерите такава дъска за рязане, но много българи ходят на почивка в Гърция, и докато сте там имате възможност да си купите дъска за рязане от маслиново дърво.

Дъски за рязане от Бамбук

С навлизането на китайска продукция у нас се появиха и дъските за рязане от бамбук. дъска за рязане бамбукТе също са подходящи, като дори имат по-малка нужда от поддръжка, защото не задържат толкова вода. Също така са устойчиви на нарязване и така няма да затъпявате лесно ножовете си. А устойчивостта на нарязване на бамбука означава и по-малко бактерии задържащи се в дъската за рязане от бамбук.

Изборът на дъска за рязане е много важен за любителите и професионални кулинари и готвачи, добрият материал винаги е от значение. Качествени продукти за вашата кухня и дома може да намерите в нашият сайт за домашни потреби.


Публикувана

в

Етикети: