Трактори

Избор на трактор – най-важното

При закупуването на трактор има много различни характеристики, които трябва да се имат предвид, както и много различни производители, от които да избирате. Всеки производител предлага няколко размера трактори, класифицирани по много начини – мощност, тегло, размер и капацитет на повдигане – най-общо казано малки и големи трактори.

Ключът към закупуването на трактор с подходящ размер е да знаете какво искате да постигнете с вашата машина.

Ще се използва предимно за косене или раздробяване?

Или ще се движите материал с челен товарач?

Друго?

Как да прецените какъв размер трактор е подходящ за вашите цели?

Първо, нека да поговорим за това колко „голям“ трактор ви е необходим.

Конските сили

Конските сили са една от характеристиките, чрез която специалистите преценяват размера на трактора. Преди време под понятието „конски сили на трактора“ се разбираше „конски сили“ на теглене, което означава колко сила предава трактора на земята.

С течение на времето маркетинговите отдели на производителите решиха, че мощността на двигателя трябва да се използва при споделяне на характеристиките на трактора, просто защото е по-голяма като число. Така че винаги уточнявайте за коя „конска сила“ ви говорят.

Понастоящем има много нови трактори, предлагани с двигатели с мощност 25 или 26 к.с. Причината за това е регламент от 1998 г. за EPA, който създава „нива“ за емисиите на двигатели. С течение на времето степента на съответствие с емисиите става по-рестриктивна и до 2015 г. всички нови двигатели, произведени над 19 киловата (25,5 конски сили), трябва да имат достатъчно ограничаващи емисиите устройства, за да отговарят на изискванията на EPA Tier IV, обикновено под формата на филтър за дизелови частици (DPF). Това увеличава значително разходите и сложността на трактора, което е важно за вас като клиент.

За щастие, 25 конски сили на двигателя са точно на ръба на това, от което се нуждаете, за да работите с най-разпространените типове прикачен инвентар като ротационни косачки с пет стъпки (шредери), копачи за дупки или боксове. В някои случаи, за да се увеличи въртящият момент, производителите поемат по-големи двигатели като обем и в същото време намаляват работните обороти, за да запазят номиналните конски сили под прага от 25,5 к.с. Това е чудесно решение за поддържане на цената на трактора ниска, като все пак има достатъчно мощност, за да управлява вашето оборудване.

Трактор с колко конски сили ми трябва?

За съжаление в тази индустрия има твърде много хора, които обръщат прекалено много внимание на числото „конски сили“. Изглежда, че много купувачи вярват, че чрез конските сили ще определят правилния размер трактор, който им трябва, независимо дали имат пет акра, или петстотин.

Не забравяйте, че трябва да изборате трактора и според работата, която искате да свършите с него. Ако искате да работите с 5-футов нож (раздробяващо устройство), добро правило на палеца е 20 конски сили (не мощност на двигателя). Шест футовия нож изисква приблизително 30 конски сили на земя и т.н.

Трактор, използван предимно за оран, също не е достатъчно като характеристика за избор.Важни са и други променливи, като например тип на почвата, прикачен инвентар и време, за което работата трябва да се свърши.

За всякакви въпроси относно избора на трактор може да се обърнете към специалистите от Kubota-bg.com.


Публикувана

в

Етикети: