bubble tea

Интересни факти за bubble tea

Чаят с балончета (bubble tea – бабъл чай) е безалкохолен пенлив коктейл с добавки на сироп, тапиока, плодове и други съставки. Чаят е произведен за първи път в Китай през 1980 г. През 90-те години напитката стана популярна в Калифорния и завладя цяла Америка.

Името на напитката се дължи на топките тапиока. Тапиока са компресирани топчета нишесте от тропическо растение маниока, които се сваряват и след това се пълнят със сок. От тях се правят топчета боба (popping boba). Всички боба топчета са кръгли и имат гладка повърхност. Чаената напитка се прави в прозрачни чаши и се сервира със сламка. Към коктейла от тапиока се добавя многоцветна съставка. Това са желатинови топки или плодови парчета и кисело мляко. Топките лесно преминават през сламката и се разтварят в устата.

Сладолед, мляко, плодове, горски плодове, билки, сок, мармалад и много други съставки се добавят към студен бабъл чай. Някои кафенета добавят мента, жасмин, кардамон или канела. Много хора харесват коктейл с екстракт от алое вера, след което напитката става лека и се пие веднага след сервиране. Повечето хора предпочитат да пият напитката със студена тапиока.

Има няколко неща, които трябва да се споменат за нишестето от тапиока

– практически няма голяма хранителна стойност (ако не се добавя захар);
– не съдържа глутен.

Днес bubble tea стана много търсен и в европейските държави. Как тази популярна напитка може да ви навреди? Не се препоръчва за деца под 5 години да я пият, тъй като има голяма вероятност да се задавят с хлъзгави топки. Те могат да преминат през трахеята в белия дроб и да го повредят сериозно.

Ако се добавя много захър, чаят с мехурчета става доста калоричен, така в чаша от 300 мл от боба чай има 200-400 ккал, което е почти два пъти повече, отколкото в едно кенче кока-кола. Затова не се препоръчва злоупотребата с него за деца под 5 години.

Тъй като боба чаят е популярен сред децата, трябва да се консумира с повишено внимание. Ако наистина искате да устетите вкуса му, по-добре го пригответе в къщи. Някои производители добавят много изкуствени добавки и оцветители, които могат да предизвикват алергични реакции.

Напитката лесно се приготвя в домашни условия

Рецепта на bubble tea с манго:

– тапиока – 70 г;
– кокосово мляко – 70 г;
– сироп от манго;
– кафява захар – 20 г.

Сложете една тенджера с вода и оставете я да заври, след това добавете топчета тапиока и малко захар. Варете 20-25 минути, като разбърквате от време на време. Топките трябва да станат напълно прозрачни.

Изсипете ги в студена вода и продължете да приготвяте напитката. Отворете мангото и го пасирайте с пасатор. Разделете пюрето от манго в 2 високи чаши, залейте с мляко, добавете тапиока и сервирайте. Ако желаете, можете да добавите парчета пресни плодове.

Популярността на bubble tea по целия свят се обяснява по различни начини. На някои просто им писна от традиционните чайове и кафета и намират тази напитка за готина алтернатива. Други са привлечени от разнообразието и уникалността на вкусовете му. Има и такива, които уж изпитват прилив на енергия и добро настроение. Трябва да опитате сами и да потвърдите или отречете всичко написано по-горе!