Светлината е всичко: Ето как опитните фотографи променят представите ни за света

53
светлината във фотографията

Играта със светлината се осигурява по естествен път или чрез фотографска светкавица

избор на ССД с Modsbg.com

Способността на светлината да твори понякога остава незабелязана, но не и когато е в ръцете на опитен професионалист. Това е ролята на фотографа, който съумява да ни обърне внимание върху различните цветни температури, предоставяйки финалния си резултат под формата на снимки.

Светлината идва от слънцето и преминава от топла по време на изгрев, през безцветна в пика на греенето до студена, когато надвиснат облаците. Безцветна е и светлината от фотографските светкавици. Старите крушки с нажежаема жичка огряват с топла, оранжева светлина, а луминесцентните осветителни тела са предимно с безцветна или студена светлина.

Една палитра от възможности, които опитните майстори коригират с фотоапаратите си в ръце и чрез така наречения „баланс на бялото“.

Основната магия на красивата фотографска снимка се състои именно в разположението на източниците на светлината спрямо избрания обект.

Любителските дигитални фотоапарати са снабдени с вградена светкавица, която притежава мощността да освети обекта на разстояния до четири метра. По-високият клас апарати са със специално гнездо, което позволява да се постави по-силна или професионална светкавица. Тогава обхватът е значително по-голям и може да достигне над 20 метра.

Функцията на преносимите светкавици от Dynaphos е такава, че те осигуряват непрекъсната светлинна мощност и бързи скорости на презареждане. Компактният им дизайн и размери позволяват приложение в студио или на външен терен, съобразно изискванията на фотосесията.

Главата на светкавицата е чупеща и се завърта с цел да бъде насочена към тавана или някоя от стените на помещението, което вече предоставя опция да се използва отразената светлина. Тя е много по-мека и създава лекота на заснемания обект, изключващо наличието на резки сенки и проблясъци.

Изключителният ефект се състои в съчетаването на основния източник на светлина с допълнителен, моделиращ според ситуацията способ. При портрет в близост до прозорец това може да се онагледи безпроблемно: светлината идва от прозореца, а от вътрешността на стаята може да струи отразена светлина. Или ако сте на слънце, където основната светлина постъпва от него, запълването идва от отражението от всичко наоколо.

Светкавицата е един перфектен помощник в редица ситуации, а впечатляващата работа се постига с внимателното опознаване на режимите й при фотографските изпълнения.

Важно е и да се съблюдават няколко правила, свързани със светлината:

За предпочитане е да се снима не при силно слънце, а по изгрев или преди залез.

Портретите предпочитат странично и насочено отгоре осветление.

Когато то идва отдолу създава предпоставки за неестествена визия, но може да се използва при изключение и с конкретна цел в студио.