светлината във фотографията

Светлината е всичко: Ето как опитните фотографи променят представите ни за света

Играта със светлината се осигурява по естествен път или чрез фотографска светкавица

Способността на светлината да твори понякога остава незабелязана, но не и когато е в ръцете на опитен професионалист. Това е ролята на фотографа, който съумява да ни обърне внимание върху различните цветни температури, предоставяйки финалния си резултат под формата на снимки.

Светлината идва от слънцето и преминава от топла по време на изгрев, през безцветна в пика на греенето до студена, когато надвиснат облаците. Безцветна е и светлината от фотографските светкавици. Старите крушки с нажежаема жичка огряват с топла, оранжева светлина, а луминесцентните осветителни тела са предимно с безцветна или студена светлина.

Една палитра от възможности, които опитните майстори коригират с фотоапаратите си в ръце и чрез така наречения „баланс на бялото“.

Основната магия на красивата фотографска снимка се състои именно в разположението на източниците на светлината спрямо избрания обект.

Любителските дигитални фотоапарати са снабдени с вградена светкавица, която притежава мощността да освети обекта на разстояния до четири метра. По-високият клас апарати са със специално гнездо, което позволява да се постави по-силна или професионална светкавица. Тогава обхватът е значително по-голям и може да достигне над 20 метра.

Функцията на преносимите светкавици от Dynaphos е такава, че те осигуряват непрекъсната светлинна мощност и бързи скорости на презареждане. Компактният им дизайн и размери позволяват приложение в студио или на външен терен, съобразно изискванията на фотосесията.

Главата на светкавицата е чупеща и се завърта с цел да бъде насочена към тавана или някоя от стените на помещението, което вече предоставя опция да се използва отразената светлина. Тя е много по-мека и създава лекота на заснемания обект, изключващо наличието на резки сенки и проблясъци.

Изключителният ефект се състои в съчетаването на основния източник на светлина с допълнителен, моделиращ според ситуацията способ. При портрет в близост до прозорец това може да се онагледи безпроблемно: светлината идва от прозореца, а от вътрешността на стаята може да струи отразена светлина. Или ако сте на слънце, където основната светлина постъпва от него, запълването идва от отражението от всичко наоколо.

Светкавицата е един перфектен помощник в редица ситуации, а впечатляващата работа се постига с внимателното опознаване на режимите й при фотографските изпълнения.

Важно е и да се съблюдават няколко правила, свързани със светлината:

За предпочитане е да се снима не при силно слънце, а по изгрев или преди залез.

Портретите предпочитат странично и насочено отгоре осветление.

Когато то идва отдолу създава предпоставки за неестествена визия, но може да се използва при изключение и с конкретна цел в студио.


Публикувана

в

Етикети: