Финанси за бизнес

Финансови продукти, които ще ви помогнат да стартирате бизнес

По-голямата част от корпоративните клиенти на всяка банка са малки фирми. И веднага следва да се отбележи, че програмата за кредитиране на малкия бизнес се счита за отделна област в банковото дело, която е специално разработена за клиентите на предприемачи.

Повечето банки се опитват да създадат индивидуална схема на кредитиране за всеки клиент. На фона на повишеното търсене на такива кредити обаче, все още има предприемачи са предпазливи по отношение на тази опция. Това се дължи на притеснения относно крайните разходи за кредитиране, дълги срокове за обработка и лоши икономически условия.

В случай, че дейностите на малкия бизнес са свързани със строителство, различни услуги, транспорт, тогава има голяма вероятност да банките да отпуснат кредити. Като правило те са склонни да отпускат пари за закупуване на ново оборудване и модернизация.

Все пак, за онези клиенти, които тепърва започват да развиват бизнеса си не е леко. Разбира се, съществуват и финансови организации, които предлагат теглене на бърз заем, но лихвените проценти там са по-високи и може би няма да устройват всеки. Ето защо, ако има желание теглите кредит за развитие на своя бизнес, по-добре е да се обърнете към  банкови институции.

Трябва да сте наясно обаче, че при кандидатстване за заем може да се наложи допълнително обезпечение, например под формата на оборудване, превозни средства или недвижими имоти.

Ако няма обезпечение, банката може да вземе като обезпечение ново оборудване, което ще бъде закупено със средствата от отпуснатия кредит.

Когато искате да изтеглите пари от банката за развитие на малкия си бизнес, ще трябва по някакъв начин да й докажете своята платежоспособност. Имайте предвид това, защото ще е необходимо да подготвите и да представите необходимата документация. В случай, че цифрите, отразени в документите са реални, имате добри шансове, особено ако разполагате и с правилно съставен бизнес план. Неговата регистрация трябва да се приема сериозно и отговорно, в противен случай няма да преминете успешно през банковата експертиза. Освен това всички банки имат определен „черен списък“ с клиенти. В случай, че ви открият в него, много е съмнително да ви бъде отпуснат кредит.


Публикувана

в