добър психотерапевт

Доверие в професионализма: Как добрият психотерапевт ще открие решението на проблемите ви

Задълбочат ли се симптомите на депресия или по някакъв начин те възпрепятстват обичайните ви задължения, потърсете съдействие от професионалист

Как методите на добрия психотерапевт могат да променят живота ви? Може да сте сигурни, стига да се доверите на професионализма на специализиралите в сферата на психиатрията.

Ако вече имате съмнения, че се нуждаете от терапия, не отлагайте във времето и потърсете съдействие.

И тъй като депресията е доста разпространен психически проблем, независимо от възрастовата категория на засегнатите, трябва да бъде отбелязано, че тя подлежи на овладяване, именно с помощта на психотерапевт.

За мнозина споменаването на тази необходимост причинява неудобства и те са склонни да се изолират още повече от близките си. На първо място обаче е наложително да се установят причините за депресията – дали тя се дължи на стрес, нервно изтощение или посттравматично разстройство, породено от стресови обстоятелства. Това безспорно е в ръцете на опитен психотерапевт.

Намесата му може да е решаваща, когато на дневен ред са натрапчиви мисли, фобии и действия, както и при хипохондрични признаци, когато страдащите се фокусират върху здравето и проявяват склонността да си приписват болести.

Продължителното психическо и физическо напрежение често води до силна възбудимост, плачливост, раздразнителност и емоционална неустойчивост, което също е предмет на работата на психотерапевта.

Всички изброени са характерни за развитието на психосоматични симптоми, които след известен период могат да преминат в заболявания. Преди да се стигне до физическо изражение под формата на болки и дискомфорт, както и нарушение във функционирането на органи в тялото, е достатъчно да планирате своята консултация.

При децата също е важно да се вземат навременни мерки, защото те все още не са достатъчно зрели в емоционално отношение и подкрепата за тях е изключително ценна.

Това трябва да стане, ако забележите промяна в поведението, прекалена възбудимост и плачливост, намалило е успехите си в училище, появили са се страхове, не желае да общува с околните.

Взаимодействието между психотерапевта и пациента е в основата на желаните резултати. Точните думи имат силата да оказват влияние на психиката. Съществуват различни видове терапии, като специалистът подбира коя от тях е подходяща: рационална, сугестивна, когнитивно-поведенческа, гещалт, екзистенциална, арт творческа.

Последната е типична за малките, които по този начин намират своя отдушник и успяват да разкрият какво наистина ги измъчва. Използват се рисуването, музиката, приказките. Те имат ролята да извлекат необходимата информация от вътрешния свят на детето, след което да се положат усилия за преодоляването на възникналите състояния и текущи проблеми.


Публикувана

в

Етикети: