стол за риболов

Доколко важна е ролята на рибарския стол при дънен риболов?

В добрите специализирани магазини за риболовни принадлежности, какъвто е Рибарчето, предлагащ стоката си оф и онлайн, задължително ще откриете някакъв асортимент от рибарски столове. Според някои, те са класическо къмпинг оборудване, но истината е, че столът за риболов си е създаден специално за тази дейност. Дизайнът му, заедно с някои специфични аксесоари показват ясно неговото предназначение.

Необходим ли е всъщност стол и какъв е приносът му за добрия улов?

  • Доколко важен е комфортът на рибаря при ловене на дъно?
  • Нужен ли му е наистина стол или целта му е просто да се похвали пред останалите рибари с модерната си екипировка?
  • Доколко комфортът на риболовеца оказва влияние на улова?

Без да омаловажаваме ролята на пръчката, макарата, влакното и дори стойката за няколко фидер въдици, трябва да признаем, че столът е наистина необходим.

На пръв поглед това наше твърдение може да изглежда парадоксално и дори глуповато, но рибарските кресла участват активно в риболова на дъно. Всъщност думата „кресло” е неподходящо определение. Креслото е мебел, на която се отпускаш, за да гледаш телевизия, докато при риболов, столът е реален работен инструмент, от който зависи много.

Преди всичко, добре избраният рибарски стол трябва да позволява на рибаря да се отпусне напълно между отделните замятания и захапвания. Днес голяма част от рибарите са твърде заети с играта и повеждането на рибата, забравяйки да се отпуснат, оставайки през цялото време в нервен и физически стрес.

При дънния риболов умението да се отпуснеш и релаксираш тялото си е изключително важно. Важно е не само за здравето, но и за добрите резултати от риболова. Истината е, че ловенето на дъно е страст за рибарите, защото така се хващат големите риби. Те обаче, макар да кълват ефективно, го правят рядко. Затова риболовът протича основно в очакване рибата да започне да кълве, често в продължение на часове.

За целия ден може да има само няколко ухапвания, но ако това са риби от по няколко килограма, значи риболовът е бил много добър. Тези редки ухапвания обаче трябва да бъдат добре реализирани, тоест рибите да се закачат навреме, да се поведат и извадят на брега. Удобното кресло, позволяващо на тялото да си почине, помага да се поддържа правилната реакция при кълване през целия ден.

Противно на схващането, рибарите не стоят неподвижно през цялото време, гледайки пръта и движението на влакното. Те са постоянно заети да месят и поддържат мокра захранката, да презареждат и допълват хранилката с допълнителна храна, да следят качеството на стръвта на куката, да сменят посоката и разстоянието на хвърляне, търсейки по-добри участъци.

И все пак, през по-голямата част рибарите са ангажирани да наблюдават кимването на въдицата, което понякога продължава с часове. В комбинация с умората, силният вятър, примесен с пясък допълнително влошава ситуацията. Един максимално удобен стол, какъвто е Delphin ERGONIA повишава драстично нивото на комфорт.

Дори името му подсказва, че е ергономичен и ще предостави максимален комфорт. За разлика от повечето налични на пазара рибарски столове, Ergonia предлага подглавник с възможност за регулиране на височината, който да бъде настроен така, че да съответства на ръста на всеки човек. Подглавникът е с приятно пухкаво покритие. Друга ергономична характеристика на този модел е неговата демонтируема лумбална опора. Подплатена като възглавница, тя осигурява комфорт на гръбначния стълб.


Публикувана

в

Етикети: