електронна или механична ключалка

Бъдещето на механичната ключалка в условията на все по-достъпни системи за контрол на достъпа

Всеки професионален ключар ще ви препоръча заключващите механизми на шведската марка ASSA ABLOY, в случай че желаете да постигнете максимално ниво на защита и оптимално удобство при ежедневното използване на дадена входно изходна точка. За професионалистите с висока квалификация и богат опит марката е добре позната. Тя е лидер в производството на заключващи системи с висока степен на защита.

У нас компанията има многобройни свои представителства, включително ключарски фирми, които предлагат, монтират и поправят нейните разработки. Една такава фирма е Цайс 51, която има собствени представителства в почти всички столични квартали. Тя е също оторизиран сервиз на продуктите на шведския конгломерат ASSA ABLOY.

Механика, електроника или и двете?

Последните проучвания на пазара сочат, че крайните потребители в световен мащаб са склонни да похарчат 20 пъти повече за електронни системи за контрол на достъпа, отколкото за механично заключване. В резултат на това ключарите продават по-често цялостни електромеханични конфигурации, вместо единични механични брави.

Електронната система за заключване вече не е бъдещето, а настояще в почти всички развити страни по света. За момента електрическите и електронни брави присъстват основно в сградите с бизнес/търговска насоченост, но постепенно започват да се внедряват и в частни домове – къщи и апартаменти. Прогнозата е в рамките на 5 години всяка врата да има електронни компоненти в заключването.

Възможността за електронно управление на достъпа осигурява опции, които са далеч над всичко, което механичната брава може да предложи. Това обаче съвсем не означава, че добрата стара механична ключалка ще остане в историята. Една от посоките на действие за водещите производители на заключващ хардуер, е инкорпорирането на множество компоненти в един продукт.

Пример е електромеханичното заключване, снабдено с четящо устройство и електрическите брави с RFID четец. Тази комбинация може да елиминира броя на отделните компоненти в системата за контрол на достъпа. Подобни разработки могат да се инсталират и поддържат единствено от професионални ключари, придобили квалификация да боравят с тях.

Друга област на растеж е интеграцията на технологии, включващи замяната на механичния ключ със смарт карти. Освен по-високо ниво на сигурност, смарт картата е способна на двупосочна комуникация. Тя предоставя повече възможности, действайки и като дебитна карта в допълнение към осигуряването на достъп.

С навлизането на технологиите и въвеждането на нови продукти идва промяна. Това е значителен проблем за ключарите и всеки, който се занимава с ключарска работа знае, че продуктите остаряват много бързо. Поради тази причина за Assa Abloy е изключително важно да направи новите си продукти обратно съвместими, така че инсталираните системи да не бъдат обричани на преждевременно остаряване.

През последните няколко години магнитните брави бяха подложени на обстрел на някои пазари от гледна точка на визията и кода. Настъпват обаче подобрения, които променят тази посока. Магнитните брави стават все по-компактни с по-голяма сила на задържане, като същевременно консумират по-малко електрическа енергия. Освен това в електромагнитите се инсталират допълнителни компоненти, включително камери и датчици за движение.

С такава брава на вратата си, няма как да не поддържате в указателя на телефона си номера на добра ключарска компания. За частните потребители на шведските заключващи устройства е въпрос на избор дали да потърсят професионалист и кой точно да бъде той. За собствениците на бизнес имоти, партньорството с оторизиран сервиз на марката е решаващ фактор за ефективността и надеждността на заключването.


Публикувана

в

Етикети: