Алуминиеви радиатори

Алуминиеви радиатори – предимства и недостатъци

Популярността на алуминиевите радиатори се дължи на редица несъмнени предимства на материала от който са направени.

Алуминият осигурява:

  • висока пластичност;
  • високо топлоотдаване при относително малките му размери;
  • ниско тегло, улесняващо транспортирането и монтажа на радиаторите;
  • способност за кратък период от време да реагира на промените в температурата на топлоносителя;
  • оптимално съотношение между топлинната енергия и разходите;
  • естетичен вид благодарение на възможността за нанасяне на стабилни прахови покрития, които запазват яркостта на цвета за дълъг период от време.

За разлика от радиаторите, направени от чугун и стомана, инсталирането на алуминиев радиатор отнема не само по-малко време, но и по-малко енергия. Заслужава да се отбележи и фактът, че алуминиевите радиатори са по-естетични. Производителите могат да произвеждат радиатори с почти всяка форма, а цената на алуминиевите отоплителни уреди ще задоволи много потребители. Днес алуминиевите радиатори се произвеждат с помощта на високотехнологично оборудване. Те са подходящи както за апартаменти, така и за частни къщи. Въпреки това, когато работите с такова оборудване, трябва да се внимава въздухът да не се натрупва в радиатора. Дори ако това се случи, въздухът може да бъде лесно отстранен чрез използване на специални клапани. Тъй като алуминият е сравнително активен метал, при производството на радиатори вътрешната повърхност е задължително покрита със защитен филм, което помага на метала да се справи с въздействието на кислорода и водата.

Освен това алуминиевите радиатори използват принципа на конвенционално загряване, което предотвратява натрупването на прах между секциите.

Недостатъци на алуминиевите радиатори:

  • лошото качество на охлаждаща течност може да причини електрохимична корозия на радиатора, затова киселинността в течността трябва да бъде нормална, съставът не трябва да съдържа ръжда и други твърди частици, които могат да надраскат вътрешната повърхност на радиатора.
  • препоръчва се свързването на алуминиевите конструкции с тръби от същия материал, тъй като контактът с други метали може да причини корозия.
  • алуминиевите радиатори могат да се повредят поради силен спад на налягането в системата, който се случва например при проверка на отоплителните системи.

Независимо от голямото предлагане на различни отоплителни уреди, алуминиевите радиатори пазят стабилните си пазарни позиции. Това се дължи не само на добрите им характеристики, но и на непрекъснатото подобряване на техническите им параметри.

Независимо от голямото предлагане на различни отоплителни уреди, алуминиевите радиатори пазят стабилните си пазарни позиции. Това се дължи не само на добрите им характеристики, но и на непрекъснатото подобряване на техническите им параметри.


Публикувана

в

Етикети: