Предимствата да учиш чужд език

7 причини ученето на чужди езици да е полезно в съвременния свят

Има много причини, поради които трябва да научите някой чужд език. От ползите за здравето до подобрената памет и по-доброто качество на живот – списъкът е безкраен.

Ученето на нов език съвсем не е толкова страшно, колкото може би си мислите. Оставете настрана онези мрачни спомени от гимназиалния клас по френски език, оттогава изучаването на чужди езици измина дълъг път.

Ето 7 причини да се впуснете в едно такова приключение още сега.

1.       Ще завържете повече приятелства

Може би най-добрата част от изучаването на чужд език са всички нови приятелства, които си създавате. Да имаш приятели и да се срещаш с нови хора е едно от истинските удоволствия в живота. Помислете колко ще се промени животът ви, ако контактите ви се удвоят, само като научите друг език?

Кой знае, някой нов приятел може дори да ви запознае с любовта на живота ви! Никога не знаете къде ще ви отведе един език.

2.       Ще Ви даде нова перспектива върху различни култури

Да се опитваш да разбереш собствената си култура само отвътре е като да се опитваш да разбереш какво е автобус, ако само се возиш вътре в него. Не можете да видите колелата на автобуса, външния цвят или двигателя, който го задвижва.

Искате ли по-мащабната картина? Трябва да слезете от този автобус и да го разгледате отвън.

В крайна сметка, езикът и културата са тясно свързани. Научете друг език и ще имате представа за друга култура. Ще стигнете до „каране с различен автобус“ и не само ще видите какво е вътре и дори ще се настаните удобно там, но ще получите ясен поглед върху себе си за първи път.

Твърде много хора преминават през целия си живот, без никога да поставят под въпрос универсалните „истини“, които приемат за даденост в собствената си култура.

3.       Ще Ви помогне при намирането на работа

Изучаването на втори език отваря множество възможности за кариера. Това е факт, защото има много начини, по които говоренето на два или повече езика може да подобри перспективите ви за заетост.

Светът се променя бързо. Повече компании от всякога правят бизнес в няколко – често десетки страни по света, но те не могат да направят това, без да наемат хора с глобално съзнание, които могат да говорят поне един чужд език. Някога искали ли сте да бъдете като тези хора, които виждате на летището, пътуващи до чуждите държави „по бизнес“ през цялото време? Това може да сте вие.

Дори в малки, местни компании, има големи шансове способността да говорите втори език да ви отличи от другите кандидати.

4.       Ще Ви помогне при пътуване в чужда страна

Може би някога сте се изгубвали във Венеция и сте се нуждаели от упътване, но не сте знаели как да го получите, независимо дали на английски или италиански?

Пътуването не е само да отидете на чужда територия, да си направите няколко селфита пред няколко забележителности, да хапнете нещо вкусно и да се приберете вкъщи. Става въпрос за преживяване с културата и хората.

Започнете с научаването на няколко думи и фрази ще се изумите от реакцията, която ще получите от местните жители. Не само ще бъдете посрещнати с топли усмивки. Това може дори да ви отвори за възможности, за които може би никога не сте предполагали.

5.       Ще учите по-лесно

Докато прекарвате време в изучаването на първия си чужд език, ще идентифицирате собствените си неефективни черти и ще ги премахнете. Ще започнете да набирате скорост на избрания от вас език и ще учите повече и по-бързо. А и така ще ви става все по-лесно да научавате нови и нови езици.

6.       Ще се насладите на чуждестранното изкуство в оригиналния му език

Боливудски филми, сериали, чуждестранни книги – светът е пълен с произведения на изкуството. Не желаете ли да оцените някои от тях на оригиналния им език, а не да разчитате на лошо преведени субтитри на английски или български дублажи, които убиват голяма част от очарованието?

Да, може да намерите много преводи, но ще се изненадате какво се губи в превода.

Ако сте почитатели на всякакъв тип чуждестранни медии – или искате да бъдете, но не се интересувате да го правите на български език поради всички нюанси, изгубени в превода – тогава това е отлична причина да започнете да научавате нов език. Вече ще имате много ясна цел, така че ще знаете какъв тип речник ще бъде най-полезен за вас, а и можете да използвате тези материали като помощно средство за обучение, докато напредвате с новия си език.

7.       Ще подобри паметта Ви

Говоренето на втори език всеки ден наистина може да държи лекаря далеч от вас! Много проучвания показват когнитивните ползи от изучаването на друг език, независимо от това на колко години сте. Подобряването на паметта, по-продължителното внимание и намален риск от свързан с възрастта когнитивен спад са само част от известните положителни ефекти от говоренето на два или повече езика.

Е, всички тези причини са много привлекателни, нали? Ако сте открили себе си в поне една от тях, значи е време да обогатите културата и познанията си с изучаването на нов език!


Публикувана

в

Етикети: