комуникация с нарцистични личности

6 забранени навика при комуникация с нарцистични личности

Ако вече познавате типичните прояви на такива хора, вие със сигурност имате нужда от подкрепа

Отношенията с личности с нарцистични прояви са буквално като влакче на ужасите. Ако нямате опит с тях – може би сте късметлии, но никога не е излишно да имате предвид някои важни правила при комуникацията с тях.

Разбира се, когато говорим за наистина близък контакт с тях, то вие несъмнено се нуждаете от подкрепа и психологическо консултиране.

Не го подценявайте в никакъв случай, тъй като дори да поставите категорични граници и да се дистанцирате, очакват ви още редица предизвикателства, преди напълно да се откъснете от тяхното влияние.

Техният измамен образ срещу истината

Когато нарцисистите изграждат фасадата си, те изглеждат уверени и гледат на околните с превъзходство. Не се заблуждавайте от техния образ. Те много държат да провокират любопитство и да не допускат да се вдигне завесата, за да се види реалната им същност. Зад нея обаче се крие дълбока несигурност и празнота.

Бъдете предпазливи при споделяне

Необходимо е да бъдете умерени, когато споделяте лична информация. Във всеки един момент тя може да бъде използвана срещу вас, особено когато целят да ви унижат или манипулират.  

Не дължите обяснение

Не се оправдавайте, не спорете, не се отбранявайте и не се обяснявайте! Опитите за подкопаване на вашата личност ще бъдат многократни от страна на нарцисиста. Той ще се опита да предизвика съмнения във вас.

Не се налага да обосновавате чувствата или мислите си. Така или иначе, за тях това е просто състезание и няма да получите очакваната обратна връзка.

Отговорност? Ще се разочаровате

Ако имате някакви надежди, че нарцисистите ще поемат отговорност, ще бъдете доста наранени. Те не се извиняват и не признават вината си. Тъй като възприемат себе си за по-горно стъпало, считат, че притежават повече права от останалите.

Единственото им намерение е да получат някакви облаги в даден момент, когато може и да чуете някакви плахи опити за поемане на отговорност, но за отрицателните си действия, те никога на практика няма да я понесат. Само ще загубите времето си в напразни очаквания.

Емпатията им е чужда

Съпричастността не стои на дневен ред при тях. Едни човек е емпат, когато приема другите за равностойни, заслужаващи внимание и състрадание. Такава справедливост не познават нарцисистите.

Вместо да имате претенции за реципрочност, фокусирайте се върху самоуважението си.

Промяната е илюзорна и няма да настъпи

Може би вече сте разбрали, но е редно да бъде казано – такива хора не се променят, макар и част от поведението им да търпи някакво изменение във времето. Динамиката, която ги движи, остава за цял живот. Приемете фактите и обърнете внимание на себе си.


Публикувана

в

Етикети: