защо сме уморени

5 причини да се чувствате уморени и как да се справите с това

Умората може да бъде свързана с очевидни причини като липсата на достатъчно сън, както и това че сте болни от грип или настинка. Всеки понякога се чувства уморен, и това е напълно нормално, но хроничната умора може да навреди на начина и качеството ви на живот, както и да ви лиши от удоволствието да правите нещата, които обичате. В тази статия сме ви подготвили 5 причини защо може да се чувствате уморени през есента и как да се справите с хроничната умора.

Защо може да се чувствате уморени през есента и зимата?

Опитвате се да спите достатъчно, но отново се чувствате уморени? Прибягвате до няколко чаши кафе на ден и други стимулиращи организма ви напитки, както и храна богата на захар. И въпреки всичките положени усилия, отново се чувствате уморени. Ето и 5 причини защо може да се чувствате уморени.

  • По-късите дни – Сутрин ставате по тъмно и също се връщате от работа или училище по тъмно. По този начин нямате възможността да се радвате достатъчно на слънчевите лъчи, които биха могли да създадат добро настроение. Според статистиката до 40% от европейците страдат от дефицит на витамин D и всъщност при 13% от тях този дефицит се счита за сериозен. А както добре знаем, основен източник на витамин D e Слънцето. В този случай добавянето на витамин D може да помогне, поне отчасти. Използва се за подобряване на настроението при хора, които имат дългосрочни проблеми с психичното здраве.
  • Влошаването на времето – Има хора, които се радват на облачното и дъждовно време, за да прекарват времето вкъщи с чаша чай и книга в ръка. За други обаче лошото време може да бъде истинско мъчение. Есента и зимата имат сходни характеристики с времето в страните на север, където е научно доказано, че преобладават психическите заболявания и депресията. Следователно връзката между лошото време и лошото настроение не е никак случайна.
  • Промяна на режима на хранене – Без дори да го осъзнавате, времето може да окаже влияние върху хранителния ви режим. През лятото се храним по-често със свежи плодове и зеленчуци. Въпреки че в магазините може да откриете сходни продукти, не всичко е налично през есенно-зимния период, като следователно разнообразието в менюто намалява. Как да промените това? Опитвайте се да запълните менюто си с разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци. Също така, за да поддържате организма си в добро състояние, помислете за подсилване на имунната система, като това може да се случи, както с промяната на диетата, така и с приема на допълнителни витамини и хранителни добавки през студените месеци. По този начин ще намалите риска от заразяване с различни вируси и грип.
  • Намаляване на физическата активност – Друг вариант за понижаване на настроението и хроничната умора е намаляването на физическата дейност. През топлите месеци от годината прекарваме значително повече време навън, а през студения период от годината, мнозина предпочитат да се наслаждават на домашния уют. Лошото време определено подбужда нуждата от това да се качите в колата или да използвате градски транспорт, вместо да се движите пеша. Ние ви съветваме да се опитате да тренирате поне 3 пъти седмично, за да подобрите тонуса. Повярвайте ни, колкото и уморени да се чувствате, бързата тренировка ще ви накара да се чувствате много по-добре.
  • Усещането на постоянна умора, може да се дължи и на по-сериозна причина. Чували ли сте за сезонно афективно разстройство? Това е вид депресивно разстройство, което подбужда своята симптоматика през есенните и зимни месеци. Това е повтарящо се състояние, което може да засегне нивата на хормоните и да доведе до състояния на тревожност. Силно обвързано е с липсата на Слънце и витамин D.

Опитайте се да изградите ежедневна рутина, към която стриктно да се придържате. Дайте си време за почивка, наслаждавайте се на моментите, прекарани с любимите си хора, но не забравяйте важността на балансираната диета, наличието на витамини, както и спорта.


Публикувана

в

Етикети: