Реклама в Google Adwords

5 PPC грешки, които да избягвате, ако искате да пожънете успех с Adwords

Супер лесно е да започнем работа с Adwords.

Трябват ни само малко ключови думи, хубава картинка, атрактивно съдържание, подходяща целева страница и готово – бизнесът ни вече може да печели нови клиенти и да прави много продажби.

Какво би могло да се обърка?

Всичко! Всичко може да се обърка.

Всеки, който някога се е занимавал с Adwords, е правил много грешки и най-вероятно продължава да ги прави. За да бъдем успешни в тази рекламна мрежа, трябва не само да следваме някои полезни практики, но и да се учим и от грешките – собствените и тези на другите.

Предлагаме на вашето внимание петте най-често срещани грешки в Adwords, които в никакъв случай не бива да допускате.

  1. Никакви отрицателни ключови фрази.

Всеки, който рекламира с Adwords, знае колко важно е да се изберат точните ключови думи за кампанията. Това, което често пропускаме, е да подберем и така наречените „отрицателни“ ключови думи.

Те изключват определени фрази от кампаниите ви и насочват вниманието към тези, които наистина са важни за потребителите.

Това означава, че избирайки такива отрицателни думи, си гарантирате, че рекламата няма да се показва при неподходящи и несвързани с продуктите ви търсения.

По този начин ще увеличите ефективността на рекламата и кликванията върху нея.  Така ще сте сигурни, че харчите рекламния си бюджет възможно най-разумно.

  1. Пренебрегване на отчета с думи за търсене.

Отчетът с думи за търсене e силен инструмент на Google Adwords, който показва кои са търсените от потребителите фрази, които са ги довели до вашата реклама.

Тази информация ви позволява да разберете дали хората действително търсят думите, по които таргетирате. Освен това, по този начин можете да откриете и изобилие от отрицателни ключови фрази.

  1. Зле групирани ключови фрази.

Това е една от най-големите глупости, които правим с Adwords – неправилно използване или тотално игнориране на групите от реклами.

Много хора слагат недобре подбрани фрази за рекламните си групи или концентрират всичките си само в една група. За да бъдат рекламите ви възможно най-евтини и максимално добре позиционирани в търсачката, те трябва да имат висок качествен рейтинг. Сериозен фактор за него е именно релевантността на фразите в рекламните групи.

  1. Неефективно проучване на конкуренцията.

Проучването на конкурентите е единственият начин да разберете какви видове реклами ползват, колко подходящи и добре оптимизирани са целевите им страници, с какъв бюджет разполагат и така нататък.

За да сте по-добри от своите конкуренти, трябва да се поставите на мястото на клиента и да се опитате да мислите като него. Какво би ви накарало да кликнете на реклама? Кой тип съдържание ви привлича най-много? Целевата страница, на която попадате, подходяща ли е? Провокира ли ви да направите следващите стъпки към покупка?

Познавайки действията на конкуренцията, можете да се възползвате от техните слабости или да превърнете силните им оръжия във ваши, като ги подобрите от своя страна.

  1. Използване само на Adwords.

Една от най-големите грешки, които хората, ползващи Adwords правят, е да ползват само и единствено Adwords за маркетингови цели.

Вярно е, че Гугъл е безусловен лидер сред търсещите машини, но това не е единственият начин, по който да промотирате бизнеса и продуктите си.

Бинг също може да се похвали с немалко потребители, използващи услуги за търсене. Фейсбук и Инстаграм, от своя страна, предоставят най-различни възможности за реклами и промоции. Ако работите в B2B среда, Linkedin също не бива да се пренебрегва.

Не се ограничавайте само в една платформа, а се възползвайте от всички маркетингови опции, които имате в онлайн пространството.

Не е лесно да се постигне успех с Adwords, затова не бива да се отказвате след само няколко кампании. Ключът е в постоянството и непрестанното експериментиране. Учете се от своите грешки и тези на конкуренцията, подобрявайте стратегията си и пробвайте различни варианти.

Това е рецептата за успех с Adwords и повече реализации на рекламите.


Публикувана

в

Етикети: