италианска кухня

10 кулинарни съвета за италианската кухня

По принцип италианската кухня е много по-проста и достъпна, отколкото сме свикнали да мислим за нея. И ако пътувате до Италия, ще откриете, че най-свежите съставки винаги са предпочитани, когато става дума за храна. И смисълът тук изобщо не е в сложните тайни рецепти, а във факта, че на първо място трябва да започнете с най-добрите съставки и с това как да ги „сприятелите“ заедно в едно ястие, без значение дали става въпрос за домашно приготвена паста или някакъв нетривиален десерт.

С други думи, овладявайки само няколко прости умения, можете не само да се докоснете до италианската кухня, но и да създадете свое собствено кулинарно меню.

И така, ние събрахме за вас 10 кулинарни тайни, на които италианците ни научиха:

1.Не добавяйте зехтин при готвене на тестени изделия.

Противно на общоприетото схващане, че точно това трябва да направите, нека просто кажем, че не трябва. Това наистина няма да спести макароните ви да се слепват и в крайна сметка ще попречи на соса да направи перфектния тандем с вашето ястие.

  1. Украсете макароните си с нещо хрупкаво за контраст.

В Италия е обичайно да се украсяват тестените изделия с някакъв хрупкав акцент, за да се направи порцията малко по-интересна. Не е необходимо специално да се търси каквато и да е сложна съставка за тази цел; крекери със сирене или тънки хрупкави тостове ще са достатъчни.

  1. Яжте шоколадов салам за десерт.

Чували ли сте някога за шоколадов салам? Това е един от най-добрите десерти, които можете да опитате в Италия и разбира се, че не се прави с месо. Можете да направите този традиционен италиано-португалски десерт с шоколад или какао, бисквити, които първо трябва да се накълцат заедно с ядките и маслото.

Понякога в състава се добавя ликьор или коняк Amaretto и след това той автоматично престава да бъде детски деликатес. След като вашият „салам“ се охлади в хладилника, той може да бъде нарязан на филийки и да се сервира като десерт.

  1. Гответе пастата директно в соса.

Най-голямата грешка, която правят всички, без изключение, освен италианците, не е, че има твърде малко или твърде много сос, а че е обичайно да се добавя в самия край. Всъщност сосът трябва да се добавя директно към спагетите / макароните / равиолите, докато се готви, и тогава вашето ястие няма да „плава“ отделно от соса, но всички аромати ще се „сприятелят“ помежду си.

  1. По-малко сос е по-добре от повече.

Нека още веднъж да кажем, че нищо никога не трябва буквално да „плава“ в соса. Тук има две правила: първо, доматеният сос винаги трябва да бъде домашен, и второ, по-малко е по-добре от повече.

  1. Не се страхувайте да отидете малко по-далеч от al dente.

Свикнали сме да готвим тестени изделия според инструкциите на опаковката и понякога с една минута по-дълго, но всъщност тук няма перфектна рецепта, просто защото всеки обича много различни степени на „готвене“, например в Южна Италия предпочитат спагети „с душа“ – когато горната част е малко хрупкава, а вътрешната страна е малко бяла, а на север харесват „по-меки“.

  1. Не добавяйте сметана или мляко в сос Алфредо.

Автентичният италиански сос Алфредо не се нуждае от мляко или сметана, а се състои само от масло, пармезан, вода, сол и черен пипер. След като опитате точно това, традиционния начин на приготвяне на този сос, вече няма да искате да се върнете към обичайната рецепта със сметана или мляко.

  1. Колкото по-тънка е пастата, толкова по-добре.

Когато става въпрос за приготвяне на домашна паста, ключът към успеха се крие в нейния размер. В Италия има поговорка, че чрез тестото за макаронени изделия трябва да можете да четете сутрешния вестник и от практическа гледна точка идеалната чистота на тестото варира между 0,2 и 0,4 мм.

  1. Сервирайте сирене пармезан с цяло парче за специални случаи.

Когато става въпрос за непланирани партита и изненадващи вечери за неопределен брой гости, италианците нямат равни – те сервират цяла глава сирене пармезан като предястие, което помага да се спечели време за приготвяне на пълноценна вечеря.

  1. Сервирайте равиоли с Nutella за десерт.

Равиолите като цяло е доста универсално ястие, защото почти всичко може да се използва като пълнеж, така че защо да не изненадате гостите с такъв прост и толкова вкусен десерт.


Публикувана

в

Етикети: