Вълшебните качества на киселото мляко

1312
Кисело мляко

Кога човек е започнал да кваси прясното мляко, науката за хранене все още не е разкрила. За стародавността на тази практика може да се съди по митове и легенди. От по-ново време се знае, че Людовик XIV, разболял се тежко от стомашно-чревно заболяване, бил излекуван от един арменски лекар с кисело мляко. За качествата на българското кисело мляко с възторг говори руският микробиолог и дарвинист И.И.Мечников. Той, проучвайки дълголетието, установил, че най-много дълголетници има в България, където широко се използва като храна киселото мляко. Като проучвал въздействието му, Мечников установил, че след консумацията му се изменя стомашно-чревната микрофлора (условно болестните микроби изчезват, „погълнати“ от киселото мляко). Основната хипотеза на Мечников за дълголетието се състои в разбирането, че съединенията индол, скатол и др., отделяни в червата при ферментацията на храната, влияят отравящо на организма.

избор на ССД с Modsbg.com

Тяхното свързване с киселото мляко удължава живота.

Тези качества на млякото бяха потвърдени и обяснени и със съвременни изследвания. Благотворното влияние на киселото мляко е само един от фактори за отдалечаване на старостта.

Преди стотина години българският учен Стамен Григоров провел в Женева пълно проучване на нашето кисело мляко и открил основните причинители на млечно-киселата ферментация – бактериите Лактобактериум булгарикум и Стрептококус термофилус.

Какво представлява киселото мляко?

Подквасеното при определени температурни условия прясно мляко се превръща в нов продукт с приятна желирана консистенция. В сто грама кисело мляко белтъчините са 4,2 г, мазнините 4,3 и въглехидратите – 4,5 грама. Те внасят в организма само 76 ккал. Това е сравнително нисък енергиен внос, поради което киселото мляко се препоръчва като диетичен продукт за затлъстели хора или за поддържане на редуцирана вече телесна маса. Киселото мляко е богато на калий(190 мг), калций (150 мг) и фосфор (135 мг). Съдържа почти всички витамини (киселото козе мляко е изключително богато на витамин PP, който въздейства благоприятно и на мозъчната функция). Високото съдържание на тези биологично активни вещества го правят незаменим продукт в детската възраст и за стареещия организъм.

Наши учени са доказали, че след майчината кърма киселото мляко е най-добрата храна за кърмачето. Ето защо киселото мляко се използва широко в педиатричната лечебна и профилактична дейност в борбата със стомашно-чревните разстройства. Хранените с кисело мляко бебета се развиват нормално и са с твърда мускулатура.

Киселото мляко е по-богато на незаменими аминокиселини в сравнение с прясното. Това подпомага биосинтезата и процесите на растене и развитие на подрастващия организъм. Ненаситените мастни киселини оказват благотворно въздействие върху организма, като свързват и елиминират мастни капки в черния дроб и оказват профилактично въздействие върху атеросклерозата. Ненаситените мастни киселини се разрушават при кулинарна обработка. Ето защо киселото мляко се явява един от най-добрите им вносители, тъй като се съдържат в готовия за консумация продукт.

Неколкодневната консумация на кисело мляко води до заселването на Лактобактериум в червата. Съжителството му с т.нар. нормална стомашно-чревна флора действа благоприятно върху чревната моторика и я активира. В резултат настъпва редовно изхвърляне на фекалните маси, елиминиране на разпадните продукти от храната и на някои попаднали с нея отровни химически вещества (напр. тежките метали). По тези причини киселото мляко се прилага широко за лечение на запека и в предпазно-професионалното хранене за работещи във вредни за здравето условия.

Изброените качества на киселото мляко го правят еднакво необходимо за рационалното, профилактичното и диетичното хранене. То се препоръчва поне веднъж дневно в количествата 250 г за здрави лица от всички възрастови групи. За застаряващите хора нормата е 300-400 г, а при болни от диабет лица и в по-големи количества.

Рационалните и лечебните свойства на киселото мляко се съхраняват и при приготвените от него напитки – айран, млечни коктейли и други. Като десерт е много подходящо желираното с плодове кисело мляко. Комбинирането му с плодове допълня витаминния баланс с витамин C и органични плодови киселини.

Вълшебните качества на киселото мляко са дар от природата. Неговото всекидневно присъствие на нашата трапеза ще ни предпази от болести и ще удължи творческата ни младост.

Повече Лекове на lekove.net.