Нарине – ацидофилно мляко, хранене при бебета и деца, колики

1679
Нарине - мляко за бебета

Млечнокиселите бактерии и тяхната роля за здравето на човека са отдавна известни на науката. Учените по цял свят правят изследвания, за да могат да използват по-пълноценно техните качества в помощ на нашето здраве. Тази тенденция става особено силна, след като СЗО приема нова стратегия за справяне с резистентните микроорганизми, които стават все повече и все по-неотстъпчиви вследствие на масовата употреба на антибиотици в световен мащаб. Безспорна е ползата от употребата на антибиотици, защото те стасяват животи. Но унищожавайки патогенните микроорганизми, те унищожават и полезните. А това се оказва особено вредно за организма. Човекът, и преди всичко неговия стомашно-чревен тракт /а при жените и влагалището/, е биоценоза, в която живеят множество бактерии – част от тях полезни, част от тях – патогенни. Природата е заложила полезните бактерии в организма ни да бъдат 80 % от общото количество. Когато техният брой спадне под определен критичен минимум, превес в организма вземат патогенните бактерии и тогава се развива болест.

избор на ССД с Modsbg.com

Едни от най-важните полезни бактерии са ацидофилните. През 60-те години на миналия век в Института по микробиология арменският учен проф. Левон Ерзинкян открива един щам на ацидофилните бактерии, който има много ценни качества – притежава висока колонизираща способност, оцелява много по-добре в агресивна антибиотична среда, участва в производството на интерферон, способства в максимална степен за усвояването на витамините и минералните вещества. Изследванията, които се провеждат след това, дават основание да започне масово производство на ацидофилно мляко, което наричат „Нарине“, за храна в детските градини. Времето показва големите профилактични ползи за детското здраве от млякото – драстично спадат инфекциозните заболявания сред децата. Това заинтригува японски учени, които през 1986 г. купуват лиценз заацидофилно мляко „Нарине“ и започват производството му Япония, което продължава и до днес.

Нещо повече. Оказва се, че този щам на ацидофилната бактерия е много важен за новородените, особено ако тяхното раждане е станало не по естествен начин. Когато раждането е естествено, бебето взема необходимите му ацидофилни бактерии от тези на майката, преминавайки през родовия канал. Това са бактериите, които го предпазват от агресивната външна среда и патогенните бактерии от първата среща с въздуха, вещите, хората в новия свят. Ако тази защита липсва, то в стомашно-чревния тракт на бебето се настаняват най-напред патогенните бактерии. Това може да даде началото на различни заболявания в детския организъм и при всички случаи се манифестира чрез болката на коликите. За да се избегне този риск, е необходимо в организма на бебето да бъдат внесени ацидофилни бактерии, които да колонидират стомашно-чревния му тракт с полезни бактерии. А това решава проблема с коликите и доказва значението на млечнокиселата бактерия щам 317/402 във вид на продукта „Наринé“ за образуването на биоценоза в червата на новородените в ранния неонатален период.

За да научите повече за решаването на този проблем, можете да потърсите информация на сайта  http://narine-info.eu/bg/vlijanie-na-mlechnokiselija-produkt-narine-varhu-chrevnata-mikroflora-na-novorodenoto-v-rannija-neonatalen-period

Амбицията на Арменската Технологична Академия е да разпространява значимия арменски научен опит по света. Този сайт е създаден с тази цел, той е многоезичен; има отличен превод на български език.