Какво е нужно да знаем при избора на респираторни маски?

154
маски срещу вируси

Едно от най-важните неща при избора на маски ffp2 и маски ffp3 e тяхната сертификация.

Респираторите за еднократна   употреба  трябва да  отговарят на изискванията на Европейския Стандарт EN  149:2001+A1:2009 за лицеви респиратори  за филтрация на твърди  и не летливи течни частици. Продуктите  се класифицират по ефективност на филтрацията,  максимално общо вътрешно  пропускане при употреба (FFP1, FFP2 и FFP3) и устойчивост на запълване.

избор на ССД с Modsbg.com

Тестовете в този стандарт включват – тестване на маски ffp1, маски ffp2, маски ffp3

–    тест  за филтърно  проникване и удължена употреба  – оценява се качеството на филтрация на нов и употребяван  продукт във времето

–    дихателно съпротивление – оценява усилията  при дишане (дишане и издишване) през респиратора

–    общо вътрешно  пропускане – оценява се степента на проникване през филтърната материя и клапана (ако има такъв)  и през лицевото  уплътнение на респиратора  при носене от различни хора с провеждане на симулирани работни  упражнения

–    устойчивост на запълване – оценява се способността  на респиратора да функционира ефективно  при продължително време на работа и способността  му за защита  на дишането в силно запрашени среди

Значения на маркировките върху маски ffp1, маски ffp2, маски ffp3.

R – За многократна употреба

NR – За еднократна употреба

D – Отговаря на изискванията за устойчивост на запълване (Dolomite )

Това е най-важния показател при избора на продукти за дихателна защита, защото ако те не са тествани според европейския хармонизиран стандарт може да закупим некачествен продукт и да рискуваме здравето си.

Изберете респираторни маски ffp1, маски ffp2, маски ffp3  от оторизиран производител, който произвежда респираторни маски преди пандемията.

Как да използваме правилно респираторните маски?

Правилното използване и подходящата поддръжка на личните предпазни средства (ЛПС)  в голяма степен допринасят за постигане на максимално ефективна защита. Mаски ffp1, маски ffp2 и маски ffp3 за еднократна употреба са най-ефективни когато се получи добро уплътнение между ръбовете на респиратора и лицето Ви. Когато това уплътнение се наруши, намалява сигурността от адекватна защита, тъй като замърсеният въздух или аерозоли  може да проникнат през неуплътнените места.

Лицето трябва да бъде гладко избръснато и почистено от окосмяване, понеже то може да попречи на доброто уплътнение, дългата коса трябва да се връзва отзад.

Използвайте двете си ръце при поставянето на носовата част, особено в долната част на носа, за да осигурите максимално покриване и добро уплътнение. Не притискайте само с една ръка, защото това може да доведе до лошо уплътнение.

Проверка на поставянето маска ffp2 и маска ffp3

– Предварителната проверка преди започване на работа е задължителна всеки път, когато използвате респиратор

– Покрийте предната част на респиратора с две ръце, като внимавате да не го разместите

– Респиратор без клапан – издишайте рязко

– Респиратор с клапан – вдишайте рязко

– Ако преминава въздух около носа, препозиционирайте носовата част, за да предотвратите пропускането

– Ако преминава въздух през краищата на респиратора, наместете добре лентите или регулирайте степента на пристягане, за да предотвратите пропускането.

Предимство на изпускателен клапан при носена на маска ffp2 и маска ffp3.

– Лекота при дишане

– Изпускателен клапан с висока ефективност и филтърна материя, осигуряваща ниско съпротивление и комфорт при дишане.

– Охлаждане

– Изпускателен клапан, намаляващ натрупването на топлина, особено в горещи и влажни условия на работа.

Комфорт за лицето и главата при носена на маска ffp2 и маска ffp3.

Краищата на респиратора трябва да бъдат гъвкави и да покриват носа, устата и брадичката, без да причиняват прекомерно притискане. Еластичният материал на пристягащите ленти позволява добро и равномерно прилягане към различните размери на главата.

Комфорт на кожата при носена на маска ffp2 и маска ffp3.

Комфорта на кожата зависи от гладкостта и мекотата на вътрешната страна, която е в пряк контакт с нея – особено при продължително носене. Мекото вътрешно уплътнение за лицето и абсорбиращия потта пеноматериал повишават степента на удобство. Грубите или твърди материали в съчетание с висока температура във вътрешността на респиратора могат да доведат до неприятно усещане и сърбеж.

Лекота при носена на маска ffp2 и маска ffp3.

Възползвайте се от технологичните иновации и изберете лек респиратор за оптимален комфорт.

Съвместимост с други ЛПС

Уверете се, че респиратора който сте избрали позволява поставяне на други ЛПС, които се изискват за работата Ви. Kато например защитни очила и антифони и осигурява максимален комфорт.