3 Изключително полезни кафе рецепти

776
кафе рецепти

Много от нас разчитат на горещата напитка всяка сутрин, за да се събудят. Други просто обичат вкуса си. Има обаче и такива от нас, които се ровичкат по-дълбоко и търсят всевъзможни начини да извлекат максимума от кафето. Те намират най-добрите кафе зърна, но не само за да си приготвят чаша от напитката, а за да направят някоя зашеметяваща рецепта.

избор на ССД с Modsbg.com

Днес ще си говорим именно за няколко такива рецепти, които по един или друг начин допълват ползите от кафето. Някои са сравнително лесни за приготвяне, други изискват малко повече усилие, но си заслужава да опитате всички!

Бронирано кафе

Ако все още не сте чули за бронираното кафе, сигурно не обръщате достатъчно внимание на т.нар. „здравословни“ кръгове. Бронираното кафе е съществена част от набиращата популярност кето диета. Интересното при него е, че се състои само от две съставки – кафе и… не, не захар, а масло.

Точно така, бронираното кафе се приготвя с масло. Ако се чудите как това нещо изобщо съществува, не сте единствени. Както се оказва обаче, то не само е изключително полезно, но и много вкусно. Ползите от това кафе включват намалено чувство за глад, моментален прилив на енергия, който трае доста по-дълго от обикновено и фактът, че можете да го ползвате като заместител на закуската.

А как точно се приготвя? Феновете му подчертават, че трябва да се използват най-висококачествените суровини. Кафето трябва да е от хубави зърна (можете да намерите такива в Espressimo), а маслото е добре да идва от пасищни крави. Сварявате си кафето по традиционния начин, след което в блендер го слагате с маслото и блендирате. Можете да добавите и кокосово масло, ако ви се иска да експериментирате!

Протеиново кафе

Тази рецепта също изисква нуждата от блендер, но завива в съвсем различна посока. Ако искате да влезете във форма и да започнете да тренирате, тази рецепта е тъкмо за вас. Идеята на напитката е, че дава необходимата енергия преди тренировка, заедно с протеин, който да помогне във възстановяването на мускулите.

За нея са нужни протеинова пудра (продават я във почти всички фитнес магазини), кафе и мляко. Някои хора добавят по желание и банан, но това малко вдига калориите. След като си направите кафето по традиционния начин, изсипвате всичко в блендера и разбивате. Количеството мляко зависи от вас, но ние препоръчваме поне 100 мл, за да се балансира по-воднистата основа на кафето.

Сутрешна доза полезни вещества

Последната ни рецепта за днес е може би най-полезната от всички. Нейната цел е да ви даде не просто полезните вещества от кафето, но и от останалите съставки. С тях се прави смути, което съдържа над 30-40% от всички необходими витамини и минерали за деня, без да е изключително калорично.

За целта се използват 15 г слънчоглед, 10 г сусам, 10 г пшенични трици, 30 г спанак, 1 малък или среден банан, протеинова пудра по желание, замразени боровинки, малини, къпини или ягоди по желание (или просто кубчета лед). Всичко това влиза в блендера, залива се с доза вече готово кафе и се разбърква хубаво. Спанакът не се усеща, семената придават много приятен аромат и плътност, бананът дава своята сладост, а кафето ще ви зареди с енергия!